N.T.S.A.

Een sprinklerinstallatie laat u toe personen en goederen te beschermen tegen brandgevaar. Door zijn automatische indiensttreding is deze dag en nacht operationeel.

De drie basisfuncties van een installatie zijn:

  • Beging van een vuurhaard vaststellen;
  • Alarmeren;
  • De vuurhaard ouder controle houden.

Voor elk type brandgevaar is er een sprinklersysteem op maat. Er kan bijvoorbeeld tot op de graad nauwkeurig bepaald worden bij welke temperatuur het blussen begint. Ook de hoeveelheid sproeiwater wordt op de situatie afgestemd. Gebruikelijk is ca. 100 liter water per minuut. Er zijn echter ook sprinklers die 400 liter per minuut kunnen versproeien. De belangrijkste groep sprinklers is bedoeld om een brand onder controle te houden en wordt met name toegepast in kantoren, winkels en productieomgevingen. Deze sprinklers zijn de control mode sprinklers. De zogenaamde Suppression mode sprinklers zijn bedoeld om de brand te onderdrukken en worden met name
bij opslag toegepast.

De werking

Een sprinkler wordt geactiveerd bij het bereiken van een vooraf bepaalde temperatuur. De meeste sprinklers zijn voorzien van een glazen ampul, waarin vloeistof zit met een vacuumbelletje. Bij overschrijding van een bepaalde temperatuur breekt het glas: de sprinkler gaat sproeien.

De aanspreektemperatuur ligt minimaal 30 graden boven de normale temperatuur in de ruimte. Eén sprinkler kan 6 tot meer dan 20 m2 oppervlakte bestrijken.